content top
Nexus One – Google-mobilen

Nexus One – Google-mobilen

Google finns överallt och det är ingen överdrift. Google är mer än bara en sökmotorer. De har gett oss världens mest använda sökmotor, Gmail, webbläsaren Chrome, operativsystemet Android för mobiler och snart det revolutionerade operativsystemet Chromium OS. Men det slutar inte där. Denna veckan lanserade Google också sin första mobil – Nexus One.

Efter att ha läst om Google-mobilen Nexus One så är den snarlik min nuvarande mobil HTC Magic, dock lite mer uppdaterad både hård- och mjukvarumässigt. Mjukvaran är så klart densamma med Android, men även designen har sina likheter. Nu lanseras Nexus One med Android 2.1, min HTC har bara version 1.5. Att designen är lik HTC Magic är ingen slump, det är taiwanesiska HTC som har tillverkat Google-mobilen.

Nexus One har en processor på 1 GHz (Snapdragon), en skärm på 3,7 tum, ett minne på 512 MB och en 5 megapixel kamera med led-blixt. Dessutom medföljer ett minneskort för lagring på 4 GB. Detta låter riktigt lovande och generös, men det är sällan som Google gör något halvdant.

Android är verkligen ett genomtänkt operativsystem för mobiler och sedan version 2.0 så finns det också stöd för multi-touch. Detta är dock inget som är inkluderat i Nexus One, men säkerligen kommer denna funktion att vara tillgänglig vid en framtida mjukvaruuppgradering. Det finns alltså möjlighet att uppgradera sin Nexus One med senaste Android-uppdateringen, något som tidigare saknats hos andra Android-mobiler.

Överlag är inte Nexus One särskilt unik, det finns många i samma klass som kan mäta sig med denna. Om Google-mobilen kommer att bli en flipp eller en flopp det återstår att se. Det är en stenhård konkurrens på mobilmarknaden och Apple har plockat många andelar med sin iPhone.

I nuläget finns inte Nexus One tillgänglig för oss svenskar och du kommer inte kunna köpa den i en vanlig butik som säljer mobiler framledes heller. Google kommer själva att sälja Nexus One via en egen nätbutik. Google vill ha full kontroll över sin nya mobil och en mobil som sedan bara använder tjänster signerade Google.

Skriv kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *